Borački krš - hiking

Datum Polaska:
11-05-2024
Prijavljeno:
530
Status:
Otvoreno za prijave
O AVANTURI

Borački krš hiking! Borački krš je proglašen za spomenik prirode. Ovaj redak oblik reljefa predstavlja deo ugašenog vulkana starosti od 20 miliona godina. Hiking tura od planine Ješevac do Boračkog krša čiji je vrh na 515 m i odakle se pruža fantastičan pogled na Šumadiju, Gružansko jezero i selo Borač. Laka pešačka staza, a na samom grebenu Boračkog krša, postoji i staza za one hrabrije.

 1. Mesto sastanka: Polazak iz Novog Sada u 5.30h, kod Lokomotive. Iz Beograda individualni prevoz.

 2. Datum i vreme: Šetnja će se održati 11.05 od 9h i uključivati pripremu i upoznavanje sa rutom pre nego što krenete na stazu.

 3. Nivo težine staze: Staza će biti laka i prilagođena početnicima. To znači da će biti dovoljno prostora za lagano kretanje, sa minimalnim uzbrdicama do samog kraja gde nas čeka uspon na sam Borački krš i vidikovac.

 4. Oprema: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.

 5. Bezbednost: Sigurnost učesnika je od najveće važnosti. Vodič će pružiti instrukcije o bezbednom kretanju tokom šetnje i biti spreman odgovoriti na eventualne situacije koje mogu nastati tokom avanture.

PRIJAVITE SE
 • PROGRAM IZLETA:

  Novi Sad – Beograd – Borač

  Polazak iz Novog Sada u 5.30h, kod Lokomotive.

  Putovanje ka šumadijskom selu Borač. Usputna pauza od 30 minuta za doručak/kafu.

  Dolazak do početne tačke za pešačenje u selu Borač na obroncima planine Ješevac koja je vulkanskog porekla.

 • ŠTA DA PONESEM?

  Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.

KOLIKO TRAJE ŠETNJA?

Dužina staze je oko 10km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 5H, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

CENA:
Polazak iz Novog sada sa prevozom je 3500 rsd.
Dolazak sa sopstvenim prevozom je 1000 rsd.

U cenu je uključeno:

Prevoz 

Obilasci prema programu

Pešačka tura na Boračkom kršu

U cenu nije uključeno:

Ručak i ostali individualni troškovi

Borački krš hiking:

Dolazak do početne tačke za pešačenje u selu Borač na obroncima planine Ješevac koja je vulkanskog porekla.

Pešačenje šumskim stazama ka Boračkom kršu.

Pešačka tura do vrha Boračkog krša na 515 m. Staza nije zahtevna, dužine je oko 10 km, uspona oko 350 m i svi je mogu preći.

Na vrhu ćemo napraviti pauzu, gde se pruža fenomenalan pogled na Gružansko jezero i Šumadiju.

Samo najhrabriji na vrhu kreću na stazu koja vodi jednim delom grebena, koji podrazumava ispenjavanje i spuštanje niz stene. Staza je kratka, ali atraktivna.

Silazak u podnožje Boračkog krša.

Kratak obilazak crkve Svetog Arhanđela Gavrila iz XIV veka. Crkva zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.

Ručak u seoskom domaćinstvu/restoranu

Nakon pešačenja, odlazak u obližnje seosko domaćinstvo ili restoran na kasni ručak.

Povratak u Novi Sad/Beograd do 21h.

Vidimo se na našem polaznom mestu, spremni za avanturu!

Dužina: 10km
Uredjenost: Odlično uredjena
Vreme trajanja: 5h cca
Visinska razlika: 410m

 
PRIJAVITE SE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram