Fruška gora-vodič za početnike/najpopularnije destinacije

Datum objave:
20.04.2021
Autor:
fruskorama-admin
Kategorije: 

Fruška gora-jedina planina Vojvodine ali jedan od najlepših prirodnih prostora Srbije. Ona je ostrvska planina, što znči da je nekada bila ostrvo u Panonskom moru. Deo ove planine proglašen je nacionalnim parkom i spada u jedan od 5 Srpskih nacionalnih parkova sa zaštićenim područjem. Njene prirodne lepote, izletišta, duhovno bogatstvo i čist vazduh decenijama u nazad okupljaju kako turiste tako i redovne posetioce.

Ukoliko ste novi posetilac ili se po ko zna koji put vraćate vašoj omiljenoj destinaciji naš Fruškogorski vodič za početnike može vam biti od velike pomoći ili vas samo prisetiti lokacija kojima bi se rado vratili. Fruška gora za svakoga ima po nešto, a najbolje je početi od izletišta i šetnji, savršena kombinacija za one koji žele pasivniji ili aktivniji odmor.

Iriški Venac

Možda i najpopularnije izletište Fruške gore, nalazi se na samom njenom vrhu, na visini od 502 metra nadmorske visine, takodje je i velika putna raskrsnica i najviši prevoj u Vojvodini. Od Novog Sada udaljen je samo 20ak kilometara, ali se nalazi i na raskrsnici Novi Sad-autoput Beograd-Zagreb što ga takodje čini veoma pristupačnim.

Iriški venac je čest izbor kako za jednodnevne izlete tako i za vikend ali i duže odmore.

U njegovoj blizini nalazi se hotel “Norcev” u blizini TV tornja, planinarski dom “Vojvodina” kao i nekolicina restorana.

Na Iriškom vencu nalazi se i spomenik “Sloboda” podignut 1951. godine u znak sećanja na borce Narodnooslobodilačke borbe, kao i spomenik ljudskom nemaru koji je podignut 2010. godine na inicijativu ekoloških organizacija kao simbol i podsetnik.

Iriški venac se takodje i može obići kroz šetnju kružnom stazom od oko 20 kilometara. Ovo je takodje i jedna od najboljih šetnji i staza za početnike, obzirom da je pristupačna i ne iziskuje velike fizičke naporne i pripreme. Većina staza na Fruškoj gori je markirana, kako zbog fruškogorskog manastira, tako i zbog pešaka, šetača i izletnika. Na ovoj trasi može se prići i jednom izvoru sveže, pitke vode.

Priroda ovog izletišta je karakteristično lepa, uz uredjeni kamp kao i veliki parking. Sve ovo čini ga odličnim mestom za opuštene dane u prirodi, šetnje, roštilj u društvu porodice i prijatelja.

Andrevlje

Andrevlje je idealno mesto za redovne ali i za nove posetioce Fruške gore,  nalazi se na jednom od najlepših mesta Fruške gore, u blizini sela Čerević i neposredno kraj Dunava.

CeP-TOR-centar za privredno tehnološki razvoj Vojvodine, nalazi se upravo na Andrevlju. Ovo je takodje i veliki kongresni centar i odmaralište, što ovu regiju čini odličnim za kongresni turizam. Ono što takodje nudi su opcije aktivnijeg odmora, u okolini centra je livada, a kraj nje tereni za različite sportove, veliko šetalište kao i odlična staza za trčanje.

Celi doživljaj upotpunjuje pogled koji se prostire preko listopadnih fruškogorskih proplanaka, ali i savršeno čist vazduh koji svima koji znaju koliko je grad brz i zagadjen dodje kao banja za pluća. Naravno, kao i drugi fruškogorski mezimci ni Andrevlje ne manjka prirodnim bogatstvima koje ćete sigurno pamtiti.

Stražilovo

Stražilovo je još jedno popularno izletiške Fruške gore i još jedan njen vrh, smešten na 321 metar nadmorske visine. Nalazi se iznad Sremskih Karlovaca, od kojih je udaljeno samo 4 kilometra i jedno je od najpristupačnijih i najposećenijih izletišta.

Bogato je beskrajnim zelenilom, zrači mirom i prirodnom lepotom, medjutim, ono što nikako ne smemo zaboraviti da napomenemo je njegova kulturno-istorijska prošlost i značaj.  

Stražilovo je poznato po tome što je na njemu sahranjen veliki srpski pesnik Branko Radičević, a u njegovu čast na vrhu je podignut i spomenik. Svake godine održava se manifestacija “Brankovo kolo”, a izleti sa šetnjom do spomenika su neretko organizovani od strane okolnih škola. Pesnik je u mladosti pohadjao Karlovačku gimnaziju. a u slobodno vreme dolazio je upravo na Stražilovo, koje je za njega bilo veliki izvor inspiracije. Ono, kao i Radičevića, u svojoj pesmi “Stražilovo” opevao je i Miloš Crnjanski. Po Stražilovu se zove i pesnička nagrada koja se svake godine dodeljuje najboljima, već 50 godina u nazad.

Stražilovo takodje ima i planinski cenat koji nudi rekreaciju u prirodi sa najrazličitijim akrivnostima i svim posetiocima nudi zagarantovano kvalitetan i miran odmor. Odličan je izbor kako za one koji se vraćaju Fruškoj gori, tako i za one koji dolaze po prvi put jer šetnja po Stražilovu može biti potpuno lagana, jednostavna i bez fizičkih priprema i napora.

Popovica

Domaćica Fruškogorskog maratona nije velika ali svake godine dostojno primi sve goste maratona. Jedan je od planinskih vrhova i istoimeno naselje nadomak Sremske Kamenice i najbliže izletište Novosadjanima. Popovica je lokalitet kome je nemoguće ne vratiti se, osvoji vas odmah nakon prve posete.

Izletište poseduje malo mesto za kampovanje, jezero i pogled koji obuhvata panoramu grada Novog Sada kao i Dunav. Na vrhu Popovice, put Orlovog bojišta, nalazi se i “Gorski smeško” koje je posebno popularno medju mladima ali i onima koji žele da predahnu i odmore se nakon šetnji po Fruškoj gori. Smešten je u prelepom šumskom abijentu i tako je i uredjen, nameštaj je napravljen od prirodnih ili recikliranih materijala: buradi, starih guma, drvenih paleti. Opciono posetioci mogu organizovati izlete i pripremiti svoju hranu, postaviti roštilj ili kotlić. Mesto je pet-friendly, a ponekad se organizuju projekcije filmova ili manji, džez koncerti.

Borkovac

Borkovac se ne nalazi direktno na Fruškoj gori, ali je u njenoj neposrednoj blizini, kao i u blizini Rume, a na samo 60 kilometara od Beograda.

Zbog bujne vegetacije i bogatog prirodnog okruženja Borkovac se smatra “plućima regije” i posetiocima nudi savršeno čist vazduh ali i odličnu lokaciju za izlete. Ono što je posebno atraktivno za posetioce je Borkovačko jezero. U blizini su i manastiri Staro i Novo hopovo. U izletištu postoji nekoliko restorana i kafića kao i hotel okružen šumom, što posetiocima pruža poseban osećaj povezanosti sa prirodom. Borkovac je još jedan od odličnih izbora za one koji ne žele preterano aktivan odmor, koji bi radije šetali po parku, medjutim poseduje i trim-stazu kao i sprave za vežbanje na otvorenom ukoliko se ipak odlučite za laganu rekreaciju. Posete su pojačane za vreme organizovanja dogadjaju kao što su likovne kolonije i izložbe pasa. Ovo izletište takodje je jedan od odličnih izbora za prvomajski uranak.

Photo sources: Iriški venac Andrevlje Stražilovo Popovica Borkovac

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram