Ledinacko jezero na Fruškoj gori: Prirodni dragulj Srbije

Datum objave:
27.05.2024
Autor:
fruškorama team
Kategorije: 

Ledinačko jezero, skriveni biser Fruške gore, predstavlja idealnu destinaciju za sve ljubitelje prirode i avanture. Ovo prelepo jezero ima fascinantnu istoriju i pruža mnoge mogućnosti za uživanje na otvorenom. U ovom tekstu, istražićemo kako je Ledinačko jezero nastalo, kako doći do njega, kao i šta sve možete doživeti tokom posete.

Istorija i nastanak Ledinačkog jezera

Ledinačko jezero ima jedinstvenu i interesantnu prošlost. Nastalo je relativno nedavno, tokom devedesetih godina prošlog veka. Njegova istorija počinje sa eksploatacijom kamena u kamenolomu Ledinci. Tokom rata devedesetih godina, kada je napušten kamenolom, podzemne vode su počele da popunjavaju udubljenje nastalo eksploatacijom. Tako je nastalo Ledinačko jezero, koje se danas prostire na površini od oko 4 hektara, sa maksimalnom dubinom od oko 50 metara, dok je prosečna dubina oko 15m.

Kako doći do Ledinačkog jezera

Ledinačko jezero se nalazi na južnim obroncima Fruške Gore, u blizini sela Stari Ledinci. Evo nekoliko saveta kako da stignete do ovog prirodnog bisera:

  1. Automobilom: Ako dolazite iz Novog Sada, udaljenost je oko 15 kilometara. Krenite putem prema Irigu i skrenite prema Starim Ledincima. Kada stignete do sela, pratite putokaze ka jezeru. Put je relativno dobro označen, ali budite spremni na nešto uži i strmiji prilaz pred samim jezerom.
  2. Autobusom: Postoji nekoliko linija autobusa koje voze iz Novog Sada prema Starim Ledincima. Nakon dolaska u selo, možete nastaviti pešice ili biciklom do jezera.
  3. Biciklom ili Pešice: Za one koji vole aktivan odmor, vožnja biciklom ili planinarenje do jezera može biti izvanredno iskustvo. Staza od Novog Sada do jezera je slikovita i pruža mogućnost da uživate u prirodnim lepotama Fruške Gore. Preporučujemo stazu preko Popovice.

Šta raditi na Ledinačkom jezeru

Ledinačko jezero je idealno mesto za one koji traže mir i tišinu, kao i za avanturiste. Evo nekoliko aktivnosti koje možete raditi tokom posete:

  1. Plivanje i sunčanje: U letnjim mesecima, voda u jezeru je prijatna za kupanje. Obale su uglavnom kamenite, pa se preporučuje da ponesete obuću za vodu.
  2. Pecanje: Jezero je bogato ribom, pa je popularno među lokalnim ribolovcima. Treba napomenuti da je ribolov dozvoljen uz poštovanje lokalnih propisa i pravila.
  3. Planinarenje i pešačenje: Oko jezera postoje brojne pešačke staze koje vode kroz prelepe šume Fruške Gore. Ovo je idealno za ljubitelje prirode i fotografije.
  4. Kampovanje: Ukoliko želite da provedete više vremena na jezeru, kampovanje je odlična opcija. Imajte na umu da je kampovanje dozvoljeno na određenim mestima i uz poštovanje prirode.
  5. Fotografija i posmatranje prirode: Ledinačko jezero i okolina pružaju mnogo prilika za fotografisanje prirodnih pejzaža i divljeg sveta. Oko jezera se često mogu videti razne vrste ptica i drugih životinja.

Zaključak

Ledinacko jezero je pravo blago Fruške Gore, koje privlači sve veći broj posetilaca svojim prirodnim lepotama i mirnoćom. Bez obzira na to da li tražite avanturu, relaksaciju ili jednostavno beg u prirodu, ovo jezero je savršeno mesto za vas. Planirajte svoju posetu i uživajte u svim čarima koje Ledinačko jezero ima da ponudi.

Da li ste vi posetili jezero ili tek planirate? 

 

Fotografija: Jovan Lukić

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram