Najlepša jezera Fruške gore

Datum objave:
06.04.2021
Autor:
fruskorama-admin

Za one koji nisu ljubitelji spa centara, banja, bazena i gužvi na uredjenim javnim gradskim plažama poput Štranda i drugih dunavskih plaža, ali žele da uživaju u prirodnim lepotama i kupalištima u blizini fruškogorska jezera su pravi izbor.

Fruška gora kupačima nudi mnoštvo prirodnih lepota, pa i jezera, a neka od najpopularnijih su Bešenovačko, odnosno jezero “Beli Kamen”, Bruje, Sotsko jezero, Dobrodol kao i jezero Međeš. Pored ovih jezera, koja su favoriti i idealna za kupanje, Menđelos je jezero koje je savršeno za pecaroše i isključivo se za to i koristi.

Jedna od zanimljivosti ali i prednosti fruškogorskih jezera je održivost topline vode, koja ostaje zagrejana i dan nakon zahladjenja ili kiša, tada je posebno mirno, nema ljudi te se može uživati u miru i prirodi, svakog radnog dana, kao i vikendima.

Na jezerima nema spasilaca tako da se posetioci kupaju na sopstvenu odgovornost ali do incidenata je veoma retko dolazilo. Što se tiče uredjenja plaže, obzirom da su divlje, niko konkretno nije zadužen za njihova održavanja ali posetioci svoje ostatke i smeće čiste i nose sa sobom, tako da uvek ostane čist, uredan i bezbedan prostor za nove posetioce.

Bruje     

Info karta jezera

Lokacija: Sremski upravni okrug, okolina Erdevika (klik za mapu)

Dužina jezera: 800m

Površina: 0,17 km2

Dubina: 7m

Nadmorska visina: 110m

Tip jezera: Veštačko

Namena: Izletničko, kupačko, pecaroško

U blizini Erdevika možete posetiti i jezero Bruje do kog vam treba samo 45 minuta lagane vožnje kolima iz Novog Sada.

Kada ste već tamo, možete posetiti i jezero Moharač, odličan izbor za one koji ne vole gužvu, a vole pecanje i prirodu, vinograde, šumu.

Jezero Bruje je karakteristično po svoje dve akumulacije. Jezero se takodje napaja izvorskom vodom iz Banje koja sadrži dosta joda. Suncobrani vam ovde neće biti potrebni obzirom na prirodnu hladovinu koju nam nudi ovaj vojvodjanski biser. Jezerom plove labudovi, patke, u okolini se mogu videti čaplje i rode, a u jezeru postoje i razne vrste riba poput amura, šarana i soma.

Radnim danima posetilaca jedva da ima, malo veća gužva je jedino tokom toplih vikend popodneva, medjutim ni tada nije preterana. Nekada je bilo mala meštanska tajna, danas je atraktivna lokacija, te nudi i dva improvizovana kafića na plaži. Odmah pored je i bazen koji ponekad radi u letnjem periodu, a puni se vodom iz jezera.

Jezero Beli Kamen (Bešenovačko)

Info karta jezera

Lokacija: Sremski upravni okrug, okolina Bešenova(klik za mapu)

Dužina i širina jezera: 200m

Površina: 0,6 km2

Dubina: 15-57m

Nadmorska visina: 181m

Tip jezera: Veštačko

Namena: Izletničko, kupačko

Jezero Beli kamen, odnosno Bešenovačko jezero (nalazi se u blizini sela Bešenovo) jedno je od najatraktivnijih dragulja sa sremske strane Dunava, zbog svoje kristalne, tirkizne boje, često je poredjeno i sa mediteranskim vodama. Ovo jezero je istovremeno toplo, duboko i prozirno čisto, što ga čini jednim od omiljenih lokacija kako za izlete, kupanje tako i za fotografisanje zbog prelepe panorame koja se pruža pogledom na okolinu.

Iako je prečnika svega 200 metara dubina ovog jezera je velika, oko 50 metara, jer je samo jezero nastalo iscrpljivanjem kopa za Beočinsku fabriku cementa, ubrzo nakon toga je prokop napušten ali pre 40 godina počeo je da se puni vodom, čiji se nivo konstantno povećava. Po ovome je veoma slično Ledinačkom jezeru.

Strimi obronci okruženi kamenom ne pružaju veliku zaštitu od sunce te bi nošenje suncobrana bilo preporučljivo ali sve je to zanemarljivo kada se osvrnemo na očaravajuću boju, uvek tople jezerske vode. Prilaz jezeru može biti malo nezgodan obzirom da je put lošiji, krpljen, a makadam koji vodi do parkinga je oko 400 metara, sa dva skretanja-jedno vodi pravo do jezera a drugo do vidikovca sa kog vam se pruža magičan pogled.

Ukoliko baš želite da izbegnete gužve preporučuje se prepodnevna poseta jezeru, što svakako ne umanjuje lepotu i ugodjaj boravka, kao ni toplinu vode. Meštani za vodu i blato Bešenovačkog jezero veruju da su lekoviti zbog svog minarlnog sastava tako da nisu retki ni oni koji dolaze da se kupaju verujući da će im to pomoći.

Retki pecaroši pamte da je u ovom jezeru nekad bilo mnoštvo različite, sada već velikim delom izlovljene ribe, ali ostali su prisutni primerci tostolobika, crvenperke i babuške, dok se jata sitnih riba mogu opaziti u bližem plićaku.

Jezero Međeš

Info karta jezera

Lokacija: Sremski upravni okrug, u blizini Iriga (klik za mapu)

Dužina, širina jezera: 1.100km i 350m

Površina: 0,26 km2

Dubina: 3-12m

Nadmorska visina: 145m

Tip jezera: Veštačko

Namena: Izletničko, kupačko

U blizini Iriga, nadomak malog mesta Šatrinci, nalazi se jezero Međeš, poznatije i kao Šatrinačko jezero. Nastalo je akumulacijom vode nakon podizanja brane na potoku Međeš za potrebe navodnjavanja nekada velikog i poznatog voćnjaka. Ono je, u suštini, impozantna količina tople akumulirane, čiste vode, što ga čini idealnim za kupanje.

Jezero je dužine čak 1100 metara, a širine 350 metara sa dubinom od 3 do 12 metara.

Postoji samo jedan prilaz jezeru u obliku uredjene plaže koja poseduje kafić i teren za odbojku. Prirodnog hlada nema mnogo tako da je preporučljivo nošenje suncobrana. Ulazak u samo jezero može delovati pomalo nezgodno, obzirom da je prilaz jezeru preko betonskih ploča koje znaju biti klizave ali uz malo opreznije kretanje bezbedno ćete uživati u blagodatima ovog prelepog jezera. Još jedna od prednosti je okruženost travom, a ne kamenjem, što Međeš čini idealnim za porodične izlete sa decom i njihovu igru.

Gužva nije prevelika, ali treba imati na umu da se toplijim vikendima posećenost svakako poveća.

Jezero Sot

Info karta jezera

Lokacija: Sremski upravni okrug, u blizini Sota, oprština Šid (klik za mapu)

Površina: 0,2 km2

Dubina: 4m

Nadmorska visina: 150m

Tip jezera: Veštačko

Namena: Uglavnom izletničko

Jezero Sot je prava oaza u sred Fruške gore, iako je ono veštačog porekla, nastalo akumulacijom vode, mnogi ga smatraju upravo najlepšim Fruškogorskim biserom. Nalazi se na oko 10 kilometara od Šida.

Na desnoj obali nalazi se malo vikend-naselje sa nekoliko kuća, a sa leve strane drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova.

Cvrkut ptica, kojih ima preko 200 vrsta u okolini, praćakanje riba i lagani povetarac pružiće vam savršenu relaksaciju, bilo da ste došli na jednostavni izlet, pecanje ili kupanje. Okruženje je takodje bogato vrbama i šumom koja ga opasuje, sa 1400 vrsta biljaka, čineći savršeni balans flore i faune nacionalnog parka Fruška gora, kome jezero i pripada.

Jezero Dobrodol

Info karta jezera

Lokacija: Sremski upravni okrug, u blizini sela Dobrodol (klik za mapu)

Površina: 0,45 km2

Dubina: 6m

Nadmorska visina: 114m

Tip jezera: Veštačko

Namena: Pecaroško, izletničko, kupačko

Ukoliko tražite jezero koje će vam pružiti sve čari pecanja, jezero Dobrodol je pravi izbor za vas. Njegov glavni adut i najveća prednost je velika količina ukusne ribe: šarana, amura, smudja, a što je najbolje, u pecanju ovih vrsta mogu da uživaju i manje iskusni, amaterski pecaroši.

Još jedna od prednosti je što se nalazi u neposrednoj blizini jezera Međeš, tačnije na oko 3 kilometara, tako da sa njm čini odličan komplet za istraživanje i dnevnu avanturu.

Ukoliko niste ljubitelj pecanja, ne brinite, posetioce takodje privlači i veoma čista, prozirna, ako ne i najprozirnija voda na Fruškoj gori, kao i mnogo manje gužve nego na drugim jezerima. Ovo jezero može da vam pruži osećaj savršene uravnoteženosti i jedinstva sa prirodom.

Photos sources: Bruje Bešenovo Medješ Sot Dobrodol

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram