Otkrijte najlepše vidikovce na Fruškoj gori - Pogledi koji oduzimaju dah

Datum objave:
25.05.2023
Autor:
fruskorama-admin
Kategorije: 

Fruška gora je predivan planinski masiv smešten na severu Srbije u Vojvodini, oduvek je privlačila ljubitelje prirode svojom izuzetnom lepotom. Ova čarobna regija, često nazvana "Duhovna oaza Srbije", pruža ne samo bogatstvo kulturne baštine, već i spektakularne vidikovce koji vam otkrivaju zadivljujuće poglede na okolinu.

Sa svojim blagim brežuljcima, slikovitim vinogradima, gustim šumama i vojvodjanskim naseljima, Fruška gora je mesto koje očarava sve posetioce. Svaki vidikovac na ovoj planini nudi jedinstvenu perspektivu i omogućava vam da se prepustite veličanstvenim prirodnim lepotama koje se prostiru pred vama.

Vidikovac na Popovici "Orlovo bojište"

Jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca na Fruškoj gori je vidikovac Orlovo Bojište. Najbolje vreme za posetu vidikovcu "Orlovo bojište" je u proleće ili jesen. Tokom proleća, priroda se budi, a drveće i biljke dobijaju svežu zelenu boju, stvarajući slikovit kontrast sa okolinom. Jesen je takođe prelepo vreme za posetu, kada lišće drveća dobija tople nijanse žute, narandžaste i crvene boje, stvarajući šareni pejzaž.

Najbolje vreme za posetu vidikovcu "Orlovo bojište" je u proleće ili jesen. Tokom proleća, priroda se budi, a drveće i biljke dobijaju svežu zelenu boju, stvarajući slikovit kontrast sa okolinom. Jesen je takođe prelepo vreme za posetu, kada lišće drveća dobija tople nijanse žute, narandžaste i crvene boje, stvarajući šareni pejzaž.

Kako doći do vidikovca Orlovo bojište?

Iz Novog Sada možete doći autobusom broj 74 do Popovice, gde postoji lepo izletište odakle kreće nekoliko pešačkih staza.

Najbliži put vam je da pronađete planinarski dom Dr. Radivoj Simonović i prateći taj put, nakon 15ak minuta lagane šetnje videćete obeleženu tablu "Orlovo bojište" i skrenite levo. Pratite šumsku stazu još toliko i pred vama će se stvoriti predivan pogled na Iriški venac.

Vidikovac "Zmajevac"

Ovaj vidikovac se ističe svojom izuzetnom pozicijom i nezaboravnim panoramskim pogledom koji pruža. Sa vidikovca "Zmajevac" pruža se prelep pogled na šumovite padine Fruške gore, slikovite doline, kao i na naselja i sela koja se prostiru u okolini. Možete uživati u panoramskom pogledu koji oduzima dah i omogućava vam da se potpuno povežete sa prirodom.

Najbolje vreme za posetu vidikovcu "Zmajevac" je u proleće ili jesen, kada priroda Fruške gore pruža poseban šarm. Tokom proleća, šuma buja i cveta, a biljni svet pokazuje svoju najživopisniju stranu. U jesen, drveće dobija raskošne boje, stvarajući prelepi kontrast sa zelenim pašnjacima i plavim nebom.

Ono što čini vidikovac "Zmajevac" posebnim je njegova atmosfera mira i tišine. Dok se divite panoramskom pogledu, možete osetiti harmoniju prirode i udahnuti svež vazduh koji vas okružuje. Ovo je idealno mesto za opuštanje, meditaciju ili jednostavno uživanje u prelepim pejzažima koji se prostiru ispred vas.

Kako doći do vidikovca Zmajevac?

Vidikovac "Zmajevac" je lako dostupan. Možete doći do njega kolima ili pešaka. Iz pravca Novog sada je potrebno da se isključite na rakovac pa putem gore nailazite na lep pogled koji se pruža na ravnicu i Vrdnik. Ukoliko želite pešaka takodje možete lako doči sa Iriškog Venca ili Vrdnika, preporučuje se da se pridržavate staza kako biste sigurno stigli do vidikovca.

Vidikovac "Brankovac"

Brankovac je turističko odredište i izletište na Fruškoj gori, iznad Vrdnika.

Nadmorska visina Brankovca je oko 460 metara, pa se sa njega pruža izvanredan vidik i na Srem i na Bačku, kao i na Novi Sad. Na Brankovcu se nalazi napušteno odmarališt. Sa vidikovca se pruža pogled na Novi Sad. Vidikovac Brankovac je jedno od posećenijih izletišta na Fruškoj gori.

Kako doći do "Brankovca"?

Smešten je u centralnom delu, na putu Iriški venac—Crveni Čot. Udaljen je 10km od banje Vrdnik u pravcu severozapada. Nekada je tu u punom jeku radilo odmaralište PTT-a, koje je sad napušteno, a čini se da od svega samo rade antene i repetitori koji ga okružuju.

Vidikovac "Kesten"

Vidikovac Kesten se nalazi iznad Rakovca, na Fruškoj gori, u neposrednoj blizini manastira Rakovac. S vidikovca Kesten pruža se veličanstven pogled na Novi Sad i južne delove Fruške gore. Krene li se peške iz Rakovca ili iz Starih Ledinaca ka Kestenu, predstoji uzbudljiva šetnja i obilazak interesantnih lokacija poput Rakovačke isposnice i izvora Neven.

Duškov vidikovac - Sremski Karlovci

Duškov vidikovac se nalazi na Magarećem bregu, u Sremskim Karlovcima. Sa vidikovca se pruža pogled na Sremske Karlovce, njegove kulturno-istorijske spomenike i bačku ravnicu. Najznačajniji deo vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa na kojima se nalazi pozlaćeni krst, podignut na mestu na kojem se pre više decenija nalazio drveni krst, kao i skulptura pesnika Duška Trifunovića, delo akademskog vajara Stevana Filipovića.

Kako doći do Duškovog vidikovca u Sremskim Karlovcima?

Do ovog vidikovca možete doći samo peške, najbolje da ostavite auto na parkingu u Sremskim Karlovcima i zatim se uputite u šetnju kroz sam grad, a posle i do samog vidikovca. Staza je uredjena betonskim stepeništem i treba vam 15ak minuta da se popnete do vrha.

Koji vidikovac je vama favorit, da li ste ih sve posetili?

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram