Tri razloga zašto početi planinariti

Datum objave:
01.03.2023
Autor:
fruskorama-admin
Kategorije: 

Život vam je postao previše užurban, nemate dovoljno vremena posvetiti se sebi i upali ste u kolotečinu? Verujemo da je boravak u prirodi idealno rešenje.

Iako se dugo smatralo da je planinarenje hobi za stariju generaciju sve više mladih ljudi uživa u prednostima ove sve popularnije aktivnosti. Ideja je ostaviti svakodnevnicu iza sebe i doživeti prirodu - daleko od užurbanog života, buke i mobilnog signala. Pozitivan uticaj odražava se i na zdravlje.

Svež vazduh, tišina planina, prirodne raznolikosti, fizički izazov, upoznavanje novih ljudi, dobra atmosfera i prekrasni vidici samo su neki od prednosti planinarenja.

Zasigurno postoji 100 razloga zašto početi planinariti i to će vam svi zaljubljenici u prirodu potvrditi. Donosimo vam tri najčešća razloga i dobrobiti zašto biste trebali otići u planine.

1. Spajanje s prirodom

Retka su mesta prikladnija za opuštanje i odmor od planina. Mir koji osetite na planinama pomaže u otklanjanu stresa i, doslovno, isprazniti glavu. Vreme koje provedete planinareći, svaki od pogleda s vrhova koji oduzimaju dah pomažu telu da se resetuje. Boravkom u planinama upijate novu energiju koju dugo nosite u sebi.

2. Druženje i upoznavanje novih ljudi

Svejedno da li ste jako mladi ili u određenoj dobi planina vas uči da preuzmete odgovornost, pokažete socijalne sposobnosti kao i poverenje u druge ljude. U grupi je uvek lepše i sigurnije i zato će vas iskusni vodiči voditi i usmeriti te dati vam najpraktičnije savete. U planinarskim društvima ćete naći zaljubljenike u prirodu, nove prijatelje, a možda i ljubav.

3. Popravljanje zdravstvenog stana

Iako većini planinara nije toliko stalo da budu oblikovani kao u teretani, često se dogodi sličan efekt. Planinarenje je sport izdržljivosti baš kao i bicikliranje, plivanje i trčanje. Intenzitet je manji ali duže traje pa donosi bolje rezultate, svako ko redovno planinari osnažuje svoj kardio vaskularni sistem, stabilizuje kosti, tetive i mišiće te sagori oko 350 kalorija po satu.

I sada kada sve ovo znate sigurno vam se budi želja da i sami isprobate čari planinarenja. Nemojte nespremni krenuti u planine nego se za početak učlanite u planinarsko društvo. Iskusni vodiči savetovat će vam odgovarajuće izlete, dati vam smernice kako se ponašati u planini te preporučiti opremu. Ako zaista želite biti sigurni i samostalni jako su zanimljive Osnovne planiarske obuke. Sve navedeno je odlična prilika za upoznavanje novih ljudi, zaljubiti se u prirodu i doživeti neka od najlepših iskustava koja se pamte ceog života.

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram