Trim staza Fruška Gora

Datum objave:
10.10.2022
Autor:
fruskorama-admin

Uredjana trim staza je na raspolaganju svim posetioca nacionalnog parka Fruške gore od marta 2022. godine. Staza je kružnog oblika i duža ruta iznosi 5.5 km.

Lokacija trim staze na Fruškoj gori i kako stići?

Iz pravca Beograda do Nacionalnog parka može se doći auto-putem Beograd - Zagreb (1), isključenjem sa auto-puta kod Rume, a zatim preko Iriga stiže se do Iriškog venca. Drugi pravac iz Beograda je starim putem (2) preko Stare Pazove i Inđije. Ovim putem stiže se do Banstola gde treba skrenuti levo i ići grebenom do Iriškog venca.

Iz pravca Novog Sada (3), put za Rumu vodi kroz Petrovaradin ili Sremsku Kamenicu ka Iriškom vencu.

Do Fruške gore se može doći i iz pravca Sremske Mitrovice (4), idući auto-putem u pravcu Beograda. Sa auto-puta se treba isključiti kod Rume, a zatim preko Iriga stiže se do Iriškog venca.

Opis trim staze i zahtevnost

Start kao polazna tačka je Iriški Venac, preko puta informativnog centra JP Nacionalni park Fruška gora. Kao što smo napomenuli ukupne dužine je 5.5 km (najduža ovog tipa u Srbiji)i prilagodjena je početnicima. Postoji mogućnost i manji krug od 3.3 km. Sama staza je smešteva izmedju stabala u okviru šume, nepravilnog je oblika sa mnogo krivina i malim usponima i spustovima. U prvom delu staze imate i edukativne table sa informacijama i znamenitostima kao i karakteristikama Nacionalnog parka.


Uz celu stazu takodje imate i 17 sprava za vežbanje na otvorenom koje će zadržati decu i vežbače. (Hod po gredi, karike, klupa za trbušnjake/sklekove...)

Podloga staze je uradjena od prirodnog kamena tucanika pogodnog za drenažu terena usled padavina, a zatim je postavljen pesak, dok je na samom kraju drveni malč koji imam posebnu ulogu prilikom hodanja ili trčanja samom stazom za zglobove.

Kako sama trim staza postoji od marta 2022 godine, mi smo sada prošetali u oktobru da osetimo čari jeseni i dalje je očuvana i ima prvobitni izgled.

Ukoliko ste ljubitelj gljiva naša preporuka je upravo mesec oktobar da iskoristite za šetanje jer pored same staze možete pronaći razne tipove pečurki.

Karakteristike i ocena staze:

Dužina: 3,3 km - 5,5 km
Tip staze: Kružna

Zahtevnost: Laka
Preporučljivo: Rekreativcima, porodicama, sportistima

Ocena: 9/10

Tagovi:

One comment on “Trim staza Fruška Gora”

  1. Staza je odlična i samo treba održavati.
    Predlog:
    Na svaku sliku na stazi uneti stajnu tačku.Kako?
    Crveni kružić i natpis NALAZITE SE OVDE.
    Hvala za sav odnos prema Fruškoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram