Kako se najbolje zaštiti od komaraca: Saveti za zaštitu sebe i svog dvorišta, vikendice

Datum objave:
15.06.2023
Autor:
fruskorama-admin
Kategorije: 

Leto je divno vreme za uživanje napolju, ali može biti neprijatno kada su komarci prisutni. Ovi dosadni insekti ne samo da mogu izazvati svrab i ubode, već mogu biti i prenosioci raznih bolesti. Srećom, postoje brojne mere koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od komaraca. U ovom blog postu, podeliću sa vama nekoliko efikasnih saveta za zaštitu sebe kao pojedinca, kao i svog dvorišta ili vikendice od komaraca.

  Korišćenje sredstava za zaštitu od komaraca: Najjednostavniji način za zaštitu od komaraca je korišćenje sredstava za zaštitu koja su dostupna na tržištu.Autani su vrlo efikasni i mogu pružiti dugotrajnu zaštitu od komaraca. Nanesite rautan na izložene delove tela pre izlaska napolje. Uvek pažljivo pročitajte uputstva i pratite preporuke proizvođača.

  Nosite prikladnu odeću: Komarci imaju tendenciju da napadaju izložene delove tela, pa je važno nositi prikladnu odeću kako biste smanjili rizik od uboda. Nosite duge rukave, duge pantalone i čarape, posebno tokom večeri kada su komarci najaktivniji. Takođe, svetlije boje odeće privlače manje komaraca, pa je to nešto što biste takođe mogli uzeti u obzir.

  Izbegavajte spoljne aktivnosti u sumrak i zoru: Komarci su najaktivniji tokom sumraka i zore, pa je najbolje izbegavati spoljne aktivnosti u tim periodima. Ako ipak morate biti napolju, pobrinite se da ste zaštićeni repelentom i prikladnom odećom.

  Uklonite ustajalu vodu: Komarci se razmnožavaju u ustajaloj vodi, pa je važno ukloniti sve izvore ustajale vode u svom dvorištu ili oko vikendice. Redovno proveravajte posude, kante za smeće, stare gume ili bilo šta drugo što bi moglo zadržavati vodu. Pecaroši savetuju Szuku kremu i tvrde da donosi odlične rezultate u borbi protiv komaraca kraj vode.

  Upotreba mrežica i zaštitnih mreža: Jedna od efikasnih mera za zaštitu svog doma od komaraca je postavljanje mrežica na prozorima i vratima. Ove mrežice će sprečiti ulazak komaraca u vašu kuću, omogućavajući vam da uživate u svežem vazduhu bez straha od njihovih napada. Takođe, ako imate terasu ili verandu, razmislite o postavljanju zaštitnih mreža koje će stvoriti barijeru između vas i komaraca.

  Održavanje dvorišta i vikendice: Redovno održavanje dvorišta i vikendice može smanjiti rizik od komaraca. Uklanjajte sve naplavine, lišće i smeće koje mogu zadržavati vodu. Redovno kosite travu i obrezujte žbunje kako biste smanjili skrovišta za komarce. Takođe, možete razmotriti sadnju biljaka koje odbijaju komarce, poput lavande, ruzmarina ili karanfila.

  Upotreba mirisnih repelenata: Komarci često odbijaju određene mirise. Možete iskoristiti ove mirise kao prirodni repelent. Na primer, citrusni mirisi poput limuna ili narandže mogu odbiti komarce. Možete napraviti i sopstveni sprej za telo ili mirisne sveće koristeći esencijalna ulja poput ulja eukaliptusa, lavande ili čajevca. Ovi mirisi će održati komarce na odstojanju.

  Postavljanje zamki za komarce: Ukoliko imate ozbiljan problem sa komarcima, razmislite o postavljanju zamki za komarce u svom dvorištu. Postoje različite vrste zamki koje privlače komarce koristeći svetlo ili mirisne mamce. Ove zamke mogu biti veoma efikasne u smanjenju populacije komaraca u vašem okruženju.

  Zaključak: Zaštita od komaraca je važna kako biste uživali u letu bez ometanja i neprijatnosti. Kombinacija korišćenja sredstava za zaštitu, nošenja prikladne odeće, održavanja prostora i primena prirodnih mera mogu značajno smanjiti izloženost komarcima. Primetite šta najbolje funkcioniše za vas i prilagodite svoju strategiju zaštite. Sada kada imate ove savete, možete se opustiti i uživati u toplim letnjim večerima bez napasti komaraca.

  Tagovi:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram